Wat is EMF straling - Is het gevaarlijk en wat doe je er tegen - Antistralingsticker (2024)

Inhoudsopgave

  • 1 Wat zijn de verschillende soorten EMF-straling en hoe verschillen ze in frequentie en intensiteit?
  • 2 Gezondheidseffecten van EMF-straling
  • 3 Wat voor onderzoeken zijn er gedaan?
  • 4 EMF-straling in onze omgeving
  • 5 Hoe de blootstelling aan EMF-straling in onze omgeving kan variëren: afstand en duur van blootstelling
  • 6 Hoe meet je EMF-straling en wat zijn de grenswaarden voor veiligheid?
  • 7 Beperking van blootstelling aan EMF-straling

EMF (Electromagnetic Field) of elektromagnetische straling is een veelbesproken onderwerp vanwege de gezondheidsrisico’s die het met zich mee kan brengen. In onze huidige maatschappij is dit een steeds groter punt van zorg, vooral omdat er steeds meer bewijs is dat het schadelijk kan zijn en omdat je er bijna niet meer aan kan ontsnappen.

De straling kan afkomstig van een groot aantal verschillende bronnen, zoals mobiele telefoons, wifi-routers, magnetrons, draadloze huistelefoons, mediaboxen, zonnepaneel omvormers en ga zo maar door.

Eigenlijk kun je in de huidige tijd bijna geen plekken meer vinden waar niet, in meer of mindere mate, EMF straling aanwezig is.

Het totaal een EMF straling wordt ook wel Electrosmog genoemd en is voor veel mensen, zeker de mensen die hier extra gevoelig voor zijn (HSP) een groot probleem.

Hoewel wetenschappers verschillende meningen hebben over de mogelijke gevaren is er inmiddels volop bewijs dat er zeer zeker gezondheidseffecten zijn als gevolg van EMF en EMV (electromagnetische velden)

EMF of voluit: Elektromagnetische straling, ook wel bekend als elektromagnetische velden (EMV). Het is een vorm van energie die wordt uitgestraald door elektrische en magnetische velden die zich met de snelheid van het licht voortbewegen.

EMF-straling komt van nature ook voor in onze omgeving en wordt geproduceerd door allerlei bronnen, waaronder de zon, het aardmagnetisch veld en zelfs ons eigen lichaam.

Het grote probleem is de kunstmatig geproduceerde EMF-straling en daar gaat dit artikel voornamelijk over.

Wat zijn de verschillende soorten EMF-straling en hoe verschillen ze in frequentie en intensiteit?

EMF-straling bestaat uit verschillende soorten straling die variëren in frequentie en intensiteit.

De verschillende soorten EMF-straling kunnen worden gecategoriseerd op basis van hun frequentie en golflengte, uitgedrukt in hertz (Hz)

De belangrijkste categorieën zijn:

  • ELF (extremely low frequency) – Straling met een frequentie van minder dan 300 Hz. Deze wordt voornamelijk geproduceerd door elektrische apparaten, zoals elektriciteitsnetten, elektrische bedrading en apparaten met een elektromotor.
  • Radiofrequente straling (RF) – Straling met een frequentie tussen 300 Hz en 300 GHz. Deze wordt geproduceerd door apparaten die draadloze communicatie gebruiken, zoals mobiele telefoons, WiFi-routers, Bluetooth-apparaten en zendmasten.
  • Infraroodstraling (IR) – Straling met een frequentie tussen 300 GHz en 400 THz. Deze wordt geproduceerd door warmtebronnen, zoals ovens en vuur.
  • Zichtbaar licht – Straling met een frequentie tussen 400 THz en 800 THz. Dit is de straling die we kunnen zien en wordt geproduceerd door lichtbronnen, zoals lampen en de zon.
  • Ultraviolette straling (UV) – Straling met een frequentie tussen 800 THz en 30 PHz. Deze wordt geproduceerd door de zon en wordt geabsorbeerd door de ozonlaag.
  • Röntgenstraling – Straling met een frequentie tussen 30 PHz en 30 EHz. Deze wordt geproduceerd door röntgenapparatuur en wordt gebruikt voor medische beeldvorming.
  • Gammastraling – Straling met een frequentie hoger dan 30 EHz. Deze wordt geproduceerd door radioactieve materialen en wordt gebruikt voor medische behandelingen en onderzoek.

De intensiteit van EMF-straling wordt gemeten in watt per vierkante meter (W/m²) of milliwatt per vierkante centimeter (mW/cm²).

De intensiteit van de straling neemt af naarmate de afstand tot de bron toeneemt.

Gezondheidseffecten van EMF-straling

Overzicht van de verschillende gezondheidseffecten die worden geassocieerd met EMF-straling, zoals kanker, neurologische effecten en reproductieve problemen

Er is veel discussie en controverse over de mogelijke gezondheidseffecten van EMF-straling.

Hoewel sommige onderzoeken geen verband hebben gevonden tussen EMF-straling en gezondheidseffecten, zijn er ook onderzoeken die suggereren dat blootstelling aan EMF-straling verband kan houden met serieuze gezondheidsproblemen en schade.

Het is goed om bij de verschillende onderzoeken te kijken naar de partijen die hebben gezorgd voor de financiering. Zoals met wel meer wetenschappelijk onderzoek is helaas van toepassing dat “de industrie” niet zelden geldschieter is.

Bij deze onderzoeken is de conclusie dan ook vaak dat er “niks aan de hand is”.

Een van de meest zorgwekkende gezondheidseffecten die in verband worden gebracht met EMF-straling is kanker.

Er zijn verschillende onderzoeken geweest die een verband hebben aangetoond tussen blootstelling aan EMF-straling en een verhoogd risico op bepaalde soorten kanker, zoals hersentumoren en leukemie.

Naast kanker zijn er ook zorgen over de neurologische effecten van EMF-straling. Er is volop bewijs dat blootstelling aan EMF-straling kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en andere symptomen die vergelijkbaar zijn met die van “elektrogevoeligheid”.

Er zijn zelfs studies die een verband hebben kunnen leggen tussen blootstelling aan EMF-straling en veranderingen in de hersenen en het zenuwstelsel.

Bovendien zijn er zorgen over de reproductieve effecten van EMF-straling. Uit verschillende studies komt naar voren dat blootstelling aan EMF-straling kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid en een verhoogd risico op miskramen bij vrouwen.

Er zijn ook onderzoeken die verband leggen tussen blootstelling aan EMF-straling en een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen en andere reproductieve problemen.

Wat voor onderzoeken zijn er gedaan?

Er zijn talloze onderzoeken uitgevoerd naar de gezondheidseffecten van EMF-straling. Deze onderzoeken kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: dierstudies en epidemiologische studies.

Dierstudies hebben aangetoond dat blootstelling aan EMF-straling de ontwikkeling van kanker kan bevorderen. In sommige studies werden muizen en ratten blootgesteld aan EMF-straling en ontwikkelden ze tumoren in verschillende delen van hun lichaam, waaronder de hersenen, het hart en de bijnieren.

Andere studies hebben aangetoond dat EMF-straling de voortplanting en ontwikkeling van dieren kan beïnvloeden.

Epidemiologische studies hebben gekeken naar de mogelijke verbanden tussen blootstelling aan EMF-straling en verschillende gezondheidsproblemen bij mensen.

Sommige studies concludeerden dat blootstelling aan EMF-straling het risico op bepaalde vormen van kanker kan verhogen, zoals leukemie en hersenkanker.

Andere studies inzake mensen toonden aan dat EMF-straling kan leiden tot neurologische effecten, waaronder hoofdpijn, vermoeidheid en slaapproblemen.

Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar de gezondheidseffecten van EMF-straling, blijft er nog steeds veel onzekerheid en discussie bestaan over de mogelijke risico’s.

Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat EMF-straling vele verschillende vormen kan aannemen en kan variëren in frequentie en intensiteit.

Dit maakt het moeilijk om algemene conclusies te trekken over de gezondheidseffecten van EMF-straling en dat is wat vaak ook aanleiding is voor sommige “onderzoekers” om te concluderen dat we ons nergens zorgen over hoeven te maken.

Een ander complicerende factor is dat de meeste studies tot nu toe zijn uitgevoerd bij dieren of in vitro, wat betekent dat de resultaten niet altijd direct kunnen worden toegepast op mensen.

Er zijn ook veel verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de resultaten van studies, zoals de duur en frequentie van de blootstelling aan EMF-straling, de leeftijd en gezondheid van de blootgestelde personen en de manier waarop de straling wordt gegenereerd en verspreid.

Sommige wetenschappers zijn van mening dat er onvoldoende bewijs is om te concluderen dat EMF-straling schadelijk is voor de gezondheid, terwijl anderen zich zorgen maken over mogelijke risico’s en pleiten voor voorzorgsmaatregelen.

Wat we wel zien, en dat is wel te begrijpen, is dat een sterk groeiende groep mensen de conclusies van veel onderzoeken in twijfel trekken en van mening zijn dat de overheid, de wetenschap en de industrie samenspannen om de mogelijke risico’s van EMF-straling te bagatelliseren.

Dit voornamelijk vanwege de grote economische belangen.

EMF-straling in onze omgeving

Naast de eerder genoemde veroorzakers van EMF straling (de “usual suspects”) zijn er nog tal van andere bronnen van EMF-straling in onze omgeving die bijdragen aan onze totale blootstelling aan deze straling.

Hier zitten vaak ook bronnen bij waarvan je dit misschien niet zou verwachten, het draagt echter wel allemaal bij aan het ontstaan van grote hoevelheden electrosmog in en rond jouw woning.

Enkele andere veelvoorkomende bronnen van EMF-straling:

Babyfoons: Babyfoons worden vaak gebruikt door ouders om hun baby’s in de gaten te houden wanneer ze niet in dezelfde kamer zijn.

Veel babyfoons maken echter gebruik van DECT-technologie, die straling uitzendt in de 1,9 GHz-frequentieband. Lees in dit artikel hoe zelfs fabrikanten zelf op hun website waarschuwen voor dit gevaar en adviseren dit apparaat niet te dicht bij de baby neer te zetten!

DECT-telefoons: DECT-telefoons zijn draadloze “huistelefoons” die werken op een frequentie van 1,9 GHz. Deze telefoons zenden constant straling uit, zelfs wanneer ze niet worden gebruikt.

Het gebruik van een DECT-telefoon gedurende langere tijd kan bijdragen aan de totale blootstelling aan EMF-straling.

Slimme meters: Slimme meters, we moesten ze allemaal in huis hebben om ons energieverbruik bij te houden. Ze maken echter gebruik van draadloze communicatietechnologieën, zoals Zigbee of Wi-Fi, om informatie door te geven aan energiebedrijven. Wederom een veroorzaker van EMF straling.

Elektrische dekens: Elektrische dekens worden gebruikt om warm te blijven tijdens koude nachten. Ze maken gebruik van elektrische velden om warmte te genereren, wat kan leiden tot blootstelling aan EMF-straling.

Magnetrons: Magnetrons worden gebruikt om voedsel snel te verwarmen. Ze genereren hoogfrequente elektromagnetische straling om het voedsel op te warmen. Hoewel het effect van deze straling gebagateliseerd word is ook dit een grote veroorzaker van straling. Bovendien zijn er nogal wat vraagtekens over de uitwerking van deze hoogfrequente straling op ons voedsel…

Andere elektrische apparaten: Elektrische apparaten zoals televisies, computers, en koelkasten genereren allemaal EMF-straling als gevolg van het elektrische veld dat wordt gegenereerd door de stroom die ze gebruiken.

Hoewel de blootstelling aan EMF-straling van deze apparaten over het algemeen lager is, kan langdurige blootstelling bijdragen aan de totale blootstelling aan EMF-straling.

Lichtmasten: Lichtmasten worden gebruikt om straten en openbare ruimtes te verlichten. Ze kunnen zowel zichtbaar licht als onzichtbare EMF-straling uitzenden, afhankelijk van de technologie die wordt gebruikt om ze te verlichten.

Hoogspanningsmasten: Overduidelijk bewezen en zelfs onze overheid geeft dit via hun website eerlijk toe. Het wonen in de buurt van of zelfs onder hoogspanningsmasten leidt tot een fors hogere kans op allerlei nare aandoeningen zoals Leukemie bij zowel kinderen als volwassenen. Nog afgezien van alle neurologische problemen.

Wat is EMF straling - Is het gevaarlijk en wat doe je er tegen - Antistralingsticker (1)

Hoe de blootstelling aan EMF-straling in onze omgeving kan variëren: afstand en duur van blootstelling

De blootstelling aan EMF-straling in onze omgeving kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Eén van de belangrijkste factoren is de afstand tussen het EMF-bron en het individu.

Over het algemeen geldt: hoe dichter bij de bron, hoe groter de blootstelling. Ook kan de intensiteit van de straling variëren, afhankelijk van de duur van blootstelling.

Als de duur van blootstelling aan EMF-straling toeneemt, neemt ook de totale hoeveelheid straling die het lichaam ontvangt toe.

Een ander belangrijk aspect is de locatie van de bron in relatie tot het individu. Wanneer een EMF-bron zich bijvoorbeeld buiten bevindt, kan de blootstelling binnen relatief laag zijn, terwijl de blootstelling buiten juist hoog kan zijn.

Ook kan de aanwezigheid van obstakels, zoals muren of gebouwen, de blootstelling aan EMF-straling verminderen.

Daarnaast kan de blootstelling variëren afhankelijk van het type EMF straling. Zo zorgt bijvoorbeeld een Wi-Fi-router voor een relatief lage blootstelling als je dit zou vergelijken met een zendmast voor mobiele telefonie.

Ook kan het gebruik van apparaten een rol spelen, zoals het gebruik van een mobiele telefoon dicht bij het lichaam (zeker bij het hoofd!)

Hoe meet je EMF-straling en wat zijn de grenswaarden voor veiligheid?

EMF-straling kan worden gemeten met behulp van speciale apparatuur, zoals een “EMF meter” of voluit: elektromagnetische veldmeter.

Deze meters meten de sterkte van het elektromagnetische veld in een bepaald gebied. De resultaten worden weergegeven in eenheden zoals milliGauss (mG) of microTesla (μT) voor magnetische velden en volts per meter (V/m) voor elektrische velden.

Er zijn verschillende organisaties die aanbevelingen hebben gedaan voor grenswaarden voor EMF-straling. Bijvoorbeeld, de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP).

Deze organisatie heeft grenswaarden vastgesteld voor verschillende frequentiebereiken van EMF-straling, gebaseerd op de wetenschappelijke kennis van de mogelijke biologische effecten van straling op het lichaam.

Voor frequenties onder 100 kHz, zoals die van elektriciteitsnetten, beveelt ICNIRP een grenswaarde aan van 100 μT voor langdurige blootstelling en 500 μT voor kortdurende blootstelling.

Voor hogere frequenties, zoals die van mobiele telefoons, beveelt ICNIRP een grenswaarde aan van 41-61 V/m, afhankelijk van de frequentie.

Beperking van blootstelling aan EMF-straling

We kunnen tot zover concluderen dat EMF straling met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk een schadelijk effect heeft op je lichaam en geest en dat je er bijna niet aan kan ontlopen.

Goed om te kijken wat je kunt doen om jezelf en je gezin zo goed mogelijk te beschermen tegen EMF straling.

Er zijn gelukkig verschillende manieren waarop je blootstelling aan EMF-straling kunnen verminderen. Hieronder volgen enkele suggesties:

Vermijd overmatig gebruik van elektronische apparaten: Het verminderen van de tijd die je besteedt aan het gebruik van elektronische apparaten kan de blootstelling aan EMF-straling verminderen. Probeer het gebruik van apparaten zoals smartphones, laptops, tablets en andere draadloze apparaten te beperken.

Houd een veilige afstand tot elektronische apparaten: Houd elektronische apparaten, zoals laptops, smartphones, en tablets op een veilige afstand van je lichaam. Een algemene richtlijn is om deze apparaten ten minste 30 cm van je lichaam te houden.

Gebruik beschermende materialen: Er zijn verschillende materialen beschikbaar die bescherming bieden tegen EMF-straling. Bijvoorbeeld stralingswerende kleding en accessoires, zoals hoeden en telefoonhoesjes, of anti-stralingsstickers voor op de telefoon.

Vermijd het gebruik van draadloze apparaten en kies voor bedrade alternatieven: Het vermijden van draadloze apparaten, zoals draadloze hoofdtelefoons, draadloze muizen en toetsenborden, kan helpen om de blootstelling aan EMF-straling te verminderen.

Zet Wi-Fi uit wanneer het niet wordt gebruikt: Als Wi-Fi niet wordt gebruikt, schakel het dan uit. Wat we veel horen van onze klanten is dat ze de router aansluiten op een tijdklok, zo gaat de router s’nachts vanzelf uit en s’ochtends weer aan.

Kies voor bedraad internet in plaats van draadloos: Het gebruik van bedraad internet in plaats van draadloos internet kan helpen om de blootstelling aan EMF-straling te verminderen.

Vermijd het gebruik van elektronische apparaten vlak voor het slapen gaan: Het gebruik van elektronische apparaten kan de slaap verstoren en kan ook bijdragen aan de blootstelling aan EMF-straling.

Het is belangrijk om te onthouden dat sommige van deze maatregelen wellicht niet praktisch zijn of je dagelijkse activiteiten in de weg zitten.

Het verminderen van de blootstelling aan EMF-straling is echter wel belangrijk en het is dus zaak om een gezond evenwicht te vinden tussen het verminderen van blootstelling en het behouden van een normale levensstijl.

Wat is EMF straling - Is het gevaarlijk en wat doe je er tegen - Antistralingsticker (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jerrold Considine

Last Updated:

Views: 6277

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerrold Considine

Birthday: 1993-11-03

Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

Phone: +5816749283868

Job: Sales Executive

Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.